Over Big5Profiles

Over Big5Profiles

Drijvende kracht achter Big5Profiles is Bob Kosse.
Wie is Bob en waarom doet hij wat hij doet?

Wat doet Big5Profiles?

Big5Profiles biedt coaches een platform aan waarmee zij een onderbouwde en inzichtelijke gedrag, persoonlijkheid en drijfveren test kunnen aanbieden aan hun cliënten. Overzichtelijk gebundeld in één omgeving. Het rapport biedt de coach de mogelijkheid om snel tot de kern te komen met de gecoachte door alle inzichten te bundelen in één overzicht.

Waarom ben je dit initiatief gestart?

Tijdens mijn werk als teamcoach zag ik dat er weinig tools voor handen waren die echt helpen bij het coachen. Zo worden er bijvoorbeeld tools ingezet als DISC of MBTI. Dit zijn op zich prima tools maar is geen volledige persoonlijkheidstest. Deze tools geven weliswaar een prima inzicht in iemands gedrag, wat er echter mist is waar dit gedrag vandaan komt. Veel mensen die een coach inschakelen zijn op zoek naar verandering, vaak via het gedrag. Om dat goed te kunnen doen moet er niet alleen gekeken worden wat iemands gedrag nu is maar ook naar waar het vandaan komt. Een oplossing die dat biedt en daarnaast wetenschappelijk onderbouwd is ontbrak echter nog.

Waarom vind je het zo belangrijk om dit te doen?

Als teamcoach heb ik aan den lijve ondervonden hoe lastig het is om gedragsverandering bij mensen teweeg te brengen als niet duidelijk is waar het huidige gedrag vandaan komt. Een verandering doorvoeren zonder die kennis zorgt ervoor dat mensen snel terugvallen in hun oude gedrag als de coach er niet is. Door juist de kern, de reden van het gedrag, aan te pakken kan blijvende verandering en resultaat worden gecreëerd.

Wat vind je het
mooiste aan je werk?

Het allermooiste vind ik de resultaten die behaald worden. Mensen die bij een coach komen en na een traject echte resultaten behaald hebben, die hun persoonlijke situatie echt verbeterd hebben, daar word ik blij van.

Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?

Waarschijnlijk super saai! Niet dat ik mezelf direct als saai zou willen beschrijven maar stel je voor dat iedereen hetzelfde zou zijn. Dat zou betekenen dat iedereen dezelfde mening heeft, dezelfde behoeften, dezelfde ideeën. Juist het menselijke aspect zou helemaal verdwijnen. De verschillen maken juist wie we zijn, wat we willen bereiken. Het zou zonde zijn als we dat kwijt zouden raken door mij 7,8 miljard keer te klonen.

Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

Ik heb niet direct een specifiek favoriet filmpje. Wel kijk ik graag naar filmpjes van Disney tekenaar Aaron Blaise en andere grafisch artiesten. En ja, ik teken zelf ook graag. Zowel ‘old school’ met potlood op papier maar ook via de tekentablet op digitale wijze.

Heb jij ook een bordje ‘HOME‘ in je huis staan?

Alleen als ik deze website open heb staan staat er ‘home’ in het menu. Verder weten mijn gezin en ik eigenlijk wel wanneer we ‘home’ zijn en waar dat is 😉

Met welke klanten werk je
het liefst?

Het liefst werk ik met coaches die een no-nonsense manier van coachen nastreven. Ik kom helaas ook veel coaches tegen die gebruik maken van een of ander pakket of programma dat ze gekocht of gekopieerd hebben van een commercieel bedrijf. Ze voeren dan vaak coaching uit ‘volgens het boekje’ zonder echt te kijken naar de cliënt. Zo’n traject kan natuurlijk werken maar geeft vaak weinig tot geen ruimte voor maatwerk.

Ik geloof echt in een coach die in staat is om zijn of haar eigen kennis in te zetten om de gewenste veranderingen duurzaam door te voeren. Dat zijn de coaches die ik graag als partner voor mijn bedrijf wil hebben.

Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

Rust en dan vooral nachtrust zijn erg belangrijke onderdelen van het leven als je overdag het verschil wilt maken. Dus ’s nachts slaap ik toch liever door. Natuurlijk maken mijn kinderen mij ’s nachts wel eens wakker omdat ze eng gedroomd hebben of iets bedacht hebben wat ze echt op dat moment moeten delen. Mijn kinderen mogen me voor alles en altijd wakker maken!

Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Mijn gezin komt absoluut op de eerste plaats. Leuke dingen doen met mijn kinderen doe ik graag. Een dagje dierentuin, een wandeling door het bos of knutselen aan de keukentafel.

Daarnaast vind ik beweging erg belangrijk. Ik fiets graag op de racefiets en ga graag mountainbiken. Daarnaast doe ik aan handboogschieten, een prachtige sport die zorgt voor rust en concentratie. Daar komt bij dat ik dit doe bij een ontzettend leuke club met leuke mensen. Het mooie van handboogschieten is de vele raakvlakken met coaching. Denk bijvoorbeeld eens aan de term ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn’ of ‘Of je doel voor ogen houden’. Bijna iedere coach heeft een dergelijke uitspraak in zijn of haar traject wel eens gebruikt. Ik voer de uitspraak regelmatig echt uit op de club.

Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Een avond met vrienden, gezellig kletsen. Vroeger deden we dit tot in de late (of eigenlijk vroege) uurtjes. Maar je merkt dat als je zelf en je vrienden kinderen krijgen die late avonden steeds vroeger eindigen. Een avondje thuis met mijn vrouw op de bank wordt tegenwoordig zeker ook steeds meer gewaardeerd 😉

Wat is je grootste ergernis?

Ik heb er echt een hekel aan als mensen hun afspraken niet nakomen of niet eerlijk zijn. Voor mij is een afspraak iets waar je jezelf aan houdt. Natuurlijk kan daar iets tussendoor komen, maar dan laat je dat even weten. Ook met politiek gedraai heb ik vaak moeite. Dit is overigens vaak weer te herleiden naar het niet houden aan afspraken of eigenlijk het niet aandurven van het maken van echte afspraken.
Eigenlijk is het voor mij kortweg: no-nonsens afspraken maken.

Ik ben enthousiast over je aanbod,
wat is de eerste stap?

De eerste stap is een persoonlijke afspraak met mij maken. Tijdens die afspraak leg ik je meer inhoudelijk uit wat Big5Profiles voor je betekent en waarom je partner van Big5Profiles wilt worden. Een afspraak doen we natuurlijk Corona Proof via Teams. Dit heeft meteen het voordeel dat je direct in mijn agenda jouw afspraak kunt inplannen. De eerste stap is dus: klik op de knop hieronder en plan een persoonlijke afspraak met me.

Ik kijk ernaar uit om met je in gesprek te gaan!