Intellectuele autonomie heeft betrekking op een stuk originaliteit en intellectualiteit. Open mensen zijn nieuwsgierig naar nieuwe opvattingen, mensen, en ervaringen. Mensen die weinig open zijn houden er meer traditionele opvattingen op na en houden niet zo van verandering. Openheid wordt soms verward met extraversie, in die zin dat vaak wordt gedacht dat ‘open’ mensen zich ook makkelijker of beter uiten, of socialer zijn, maar dat hoeft niet per se.

Intellectuele autonomie is het onderdeel van de persoonlijkheid wat de bereidheid vertegenwoordigd om nieuwe dingen te ontdekken en te proberen. Bij een hoge mate van intellectuele autonomie hebben zijn mensen vaak vatbaar voor onconventionele ideeën en overtuigingen.

Iemand met hoge mate van intellectuele autonomie geniet van artistieke en culturele ervaringen. Denk hierbij aan het bezoeken van kunstgalerijen, musea, theaters en het luisteren naar muziek. Ook reizen naar nieuwe bestemmingen om onbekende culturen en gebruiken te ontdekken zullen vaak gemaakt worden.

Wanneer iemand een minder hoge mate van intellectuele autonomie heeft zal hij of zij minder open staan voor nieuwe ervaringen. Bij onbekende zaken zal deze persoon eerder op zijn of haar hoede zijn en zich onzeker voelen. Voor ideeën of overtuigingen die hun status quo uitdagen zijn ze vaak wat wantrouwig. Omdat ze zich ongemakkelijke voelen in onbekende situaties zullen mensen met een lage mate van intellectuele autonomie de voorkeur geven aan een vertrouwde omgeving. Ze hebben vaak grote waardering voor de veiligheid van voorspelbaarheid en houden zich graag bij het bekende. Tradities en routines worden zeker gewaardeerd.