De eigenschap extraversie heeft betrekking op het nodig hebben van externe sociale prikkels. Het betreft de mate waarin iemand op zoek is naar actie met andere mensen of juist het rumoer ontwijkt en graag alleen bent. Tussen Introverte mensen en Extraverte mensen zit nog veel ruimte voor nuance. Er zijn relatief weinig mensen zie zich in slechts één van beide uiteinde van het spectrum bevinden. Je bent in veel gevallen namelijk niet alleen maar extravert, je bezit ook eigenschappen van introversie. Je extraversie heeft echter in veel gevallen de overhand.

Iemand met een hoge mate van extraversie wordt gekenmerkt door uitgaand, sociaal zelfverzekerd gedrag. Mensen met een hoge mate van extraversie zijn sociaal, spraakzaam en vaak vooruitstrevend in sociale situaties. Ze vinden het leuk om het middelpunt van een groep te zijn en zullen daarom vaak de aandacht van anderen vragen. Ze vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten. Ze stappen makkelijk op iemand af om zich voor te stellen en vinden het niet moeilijk om een gesprek te beginnen. Ze zijn namelijk graag in het gezelschap van andere, hebben veel vrienden maar weinig echte hechte relaties.

Iemand die een gemiddeld van extraversie heeft onderdelen van beide kanten. Dit wordt ook wel ambivert genoemd. Dit houdt in de je zowel introverte als extraverte eigenschappen bevat. Je zit hiermee in het midden tussen introversie en extraversie in.

Mensen met een lage mate van extraversie zijn stiller en voelen zich vaak verlegen bij andere mensen. Ze zijn graag alleen en vinden grote groepen vaak intimiterend. Op grote evenementen zoals feesten en congressen voelen zij zich niet zo op hun gemak en zullen dit soort activiteiten ook zoveel mogelijk mijden. Ze vinden het vaak leuk om deel uit te maken van een klein select gezelschap van het liefst bekende mensen.