Je herinnert het je alsof het gisteren was: de start van je bedrijf. Je bent bij de Kamer van Koophandel en ondertekent dat document. Je volgt nu je dromen. Je bent ondernemer geworden en je missie is om de wereld ten goede te veranderen. Als je aan die tijd terugdenkt, herinner je je hoe moeilijk je dacht dat het was. Uitzoeken waar je moet beginnen en hoe je iets vanuit het niets kunt bouwen. Maar nu zijn we terug in de toekomst: nu realiseer je je echt hoe gemakkelijk het was. Je bedrijf groeit en dit is eigenlijk veel ingewikkelder dan opstarten.

Je begint je bedrijf met slechts een paar mensen (veronderstelling). Beslissingen waren snel gemaakt: je nam ze gewoon en binnen no-time zag je resultaten. Nu je met een paar teams werkt, is het nemen van beslissingen moeilijker dan ooit geworden. Alles moet worden besproken en het veel werk om alles in je organisatie te ‘manaagen’.

Waarschijnlijk, verlang je soms terug naar de vroegere dagen. De dagen dat alles zo veel sneller ging dan nu, flexibeler. In deze post geef ik je advies over hoe je die vroege dagsnelheid en de samenhang van die begindagen weer kunt bereiken. Maar deze keer: met alle mensen en teams in je bedrijf. Heeft deze beschrijving een zenuw geraakt? Dat deed het toch? Lees dan verder, dit is voor jou.

Stop met managen

Het valt je misschien op dat ik het woord ‘managen’ in de laatste zin van de tweede alinea heb geschreven. Eigenlijk is het woord ‘managen’ een heel gevaarlijk woord. Op het moment dat je dat woord begint te gebruiken, verlies je de echte band met je bedrijf.

Luister naar me: van managen ga je naar manager en van daaruit naar management. Je creëert afdelingen binnen je organisatie en legt alle verantwoordelijkheid (of in ieder geval een groot deel) bij de betrokken manager. Dit is om drie redenen gevaarlijk:

1. Onthoud dat een manager minstens één stap verwijderd is van degene die jou betaalt: de klant.

2. De manager doet het uitvoerende werk niet, wat betekent dat hij of zij te ver af staat van wat er werkelijk gebeurt.

3. Als de manager niet goed kan opschieten met elk teamlid, zal dat leiden tot een verstoring van je teamsamenstelling (lees: prestaties worden negatief beïnvloed).

Dus, waar beginnen we onze reis? Met 7 principes. Deze 7 principes helpen je om die startup-cultuur in je bedrijf terug te krijgen. Ik weet zeker dat je jezelf nostalgisch zult voelen en zult terugdenken aan de goede oude tijden zodra je over de principes begint te lezen.

Stop met managen

Principe 1: empirisme

Empirisme betekent dat je dingen doet op basis van bewijs. Om dit bewijs te krijgen, brainstorm je over hypothesen, zet je experimenten op en test je je aannames. Om dit te doen, moet je bereid zijn om jouw kennis opnieuw te evalueren op basis van de nieuw verkregen ervaringen en lessen.

Testen en experimenteren vereist dat het oké is om fouten te maken. Zoals Benjamin Franklin zei: “I didn’t fail the test, I just found 100 ways to do it wrong.” Ik denk dat hij gelijk had. Hij leerde eigenlijk 100 manieren die niet werkten. Dit betekent dat zijn richtinggevoel gaandeweg evolueerde.

Kunt je jezelf het gevoel van strijd herinneren aan het begin van je ondernemerschap? Je dacht dat iets zou werken, maar de enige manier om er zeker van te zijn, was door je idee te testen. Testen door het gewoon te doen. Je was toen immuun voor ‘analyse-verlamming’ (lees: bevriezing door overdenken). Dat is precies wat jouw teams zouden moeten doen: test de dingen die zouden kunnen werken. “Maar dat kost me tonnen geld.”, schreeuwt het stemmetje in je hoofd. Dat is waar het tweede principe om de hoek komt kijken.

Een groep vrienden in een koffieshop

Principe 2: Effectiviteit

Als je iets binnen het bedrijf doet, houd je idealiter altijd rekening met het grotere geheel. Uiteraard kijk je ook naar de impact van de bijgevoegde acties, waarbij je een prognose maakt van zowel de korte als lange termijn gevolgen. Dit betekent dat je niet je hele budget besteedt aan het testen van één van jouw ideeën (dat zou je sowieso niet moeten doen). Empirisch werken betekent ook dat je kleine stukjes van je idee per keer test.

Je hebt als ondernemer al geleerd dat wat lang geleden werkte, misschien over twee jaar niet meer zo effectief is. Dus een test ontwerpen voor iets dat een paar jaar nodig heeft om te bouwen in een wereld die steeds sneller verandert, is botweg: waanzin. Je moet kleiner denken met het grotere geheel in gedachten.

Stel dat je het idee had om een gloednieuw betalingssysteem te bouwen dat het hele e-commercelandschap zou veranderen. Geweldig, waar kan ik me aanmelden? Grapje terzijde: in plaats van de hele applicatie in één keer te bouwen, is het misschien beter om te beginnen met een klein maar belangrijk deel van het idee. Pak één probleem op de markt tegelijk aan en bouw functie op functie, zodat je gaandeweg een vernieuwing kunt genereren. Om bij het voorbeeld te blijven: je zou kunnen beginnen met een online bankfaciliteit, kijken wat voor soort klanten dit aantrekt en marktinformatie verzamelen via jouw geïmplementeerde feedbackloops. Daarna ben je beter uitgerust om de volgende stap te plannen op basis van gegevens: empirisch.

Principe 3: Continue verbetering

Net als bij een huis is er altijd een klus te klaren. Er is altijd wel iets dat je kunt opruimen of verbeteren. Jouw functionaliteit voor internetbankieren werkt geweldig, gefeliciteerd. Je klanten zijn er erg blij mee, bravo. Nu is het tijd om te beginnen met leren.

Je krijgt feedback van je klant. Natuurlijk zijn ze blij, maar ze hebben ook nieuwe wensen en bepaalde verwachtingen van je product waarvan ze willen dat je ze vervult. Stap voor stap kun je deze functionaliteiten toevoegen. Je concurrentie kijkt niet alleen hoe geweldig je bent en volgt je vorderingen, ze proberen je voor te zijn door te innoveren voordat jij dat doet. Dit is de reden waarom je continue verbetering in je bedrijf moet doorvoeren. Je moet de concurrentie minstens een stap voorblijven.

Om je concurrentie weg te houden van jouw klanten, moet je het product ook zelf verbeteren. Je moet je klant omver blazen met de nieuwe functies die je bedenkt en hen helpen beseffen dat het leven zo ingewikkeld was zonder de functies die je hebt geïntroduceerd. Maar je weet niet of jouw ideeën zullen werken. Er zijn simpelweg te veel factoren om rekening mee te houden, wat betekent dat het bijna onmogelijk is om er 100% zeker van te zijn dat jouw idee meteen een vlucht zal nemen. Daarom is het belangrijk dat je klein begint, met minimale inspanning en maximaal effect.

Je raadt het al: het volgende principe gaat je helpen om dit te bereiken.

Principe 4: Consent

Laat ik beginnen met de opmerking dat consent niet hetzelfde is als consensus. Bij consensus moeten alle belanghebbenden het eens zijn met een besluit. In geval van consent zijn ze niet tegen de beslissing. Dit betekent dat consent echt iets anders is dan democratie: ‘de meeste stemmen tellen’ omdat bij consent ‘alle stemmen tellen’.

De reden waarom consent zo belangrijk is, is omdat je dingen kunt doen zonder redenen om ze niet te doen. Je streeft naar ‘goed genoeg voor nu en veilig genoeg om te proberen’ beslissingen en je verbetert als het duidelijk wordt hoe je dat moet doen. Zie je hoe dit zich verhoudt tot het vorige principe?

Consent helpt je te experimenteren wanneer er nieuwe inzichten zijn. Het genereert ook nieuwe inzichten tijdens het experiment. Dit nieuwe inzicht kan worden gebruikt om nieuwe beslissingen te nemen op basis van consent. Bedenk dat de suprematie bij het argument ligt, niet bij een persoon. Dit is ook een goed uitgangspunt voor het volgende principe.

Principe 5: Gelijkwaardigheid

Als je het vorige principe in jouw bedrijf wilt introduceren, dan is gelijkwaardigheid een belangrijk item. Mensen die door beslissingen worden getroffen, moeten worden betrokken bij het nemen ervan. Ze hebben de kracht nodig om verandering te beïnvloeden als daar aanleiding toe is.

Gelijkwaardigheid is juist belangrijk omdat mensen anders vaak niet gelijk zijn in hun invloed. Een voorbeeld hiervan wanneer een manager of senior teamlid de beslissingen neemt voor het hele team. Dit kan ook in strijd zijn met de principes consent en effectiviteit.

Stel je voor dat een manager op een bepaald gebied geen expert is, maar hij of zij wel de beslissingen op dat gebied neemt. Teamleden die deskundig zijn, voorzien de ramp die op hen afkomt al. Door het gebrek aan gelijkwaardigheid kunnen ze deze ramp niet vermijden. Je kunt het hen ook niet kwalijk nemen. Je kunt ze niet … houden, laten we daarover praten in het volgende principe.

Gelijkheid versus Gelijkwaardigheid

Principe 6: Verantwoordelijkheid

Verantwoording staat voor eigenaarschap. Ruim je eigen rotzooi op. Zeggen wat je denkt. Handel verantwoordelijk. Teamleden moeten altijd het eigendom krijgen van het werk dat ze leveren. Misschien herinner je je van je eerste dagen dat je verantwoordelijk was voor alles wat je deed. Alle dingen die je deed, reflecteerden rechtstreeks op jou en jouw bedrijf.

Geef teamleden de verantwoordelijkheid die ze nodig hebben om de resultaten van hun harde werk te voelen, maar ook de pijn van hun fouten. Om dat te doen, moet je hen jouw vertrouwen schenken. Je moet ze de ruimte geven om fouten te maken. Je moet ze gelijk aan elkaar maken. Stel je voor waar je bedrijf zou zijn als je het had opgegeven of ‘jezelf zou ontslaan’ elke keer dat je een fout maakte.

Verantwoording betekent ook laten zien wat je hebt gedaan. Zowel het goede als het slechte, de triomfen en de fouten. Door fouten weer te geven en een veilige haven te creëren om ze te bespreken, kunnen andere teams binnen jouw bedrijf ervan leren en hopelijk soortgelijke fouten vermijden. Dit resoneert ook met empirisme en voortdurende verbetering. Deel de kennis en informatie met iedereen in het bedrijf. Het volgende principe gaat daar helemaal over.

Principe 7: Transparantie

Tijdens de groei van je ondernemerschap heb je soms het gevoel te vliegen. Toen je een succesvolle ontmoeting had met een nieuwe klant, belde je met je zakenvrienden en deelde direct je vreugde met hen. Tegenwoordig wordt dit magische enthousiasme beteugeld. Je houdt vergaderingen achter een gesloten deur, autorisatiewachtwoorden op je bestandssysteem en sloten op de archiefkasten. Je vleugels zijn gekooid.

Soms voel je je meer verantwoordelijk voor het op slot doen van de kast dan voor de dossiers erin. Maar vraag jezelf af, is dat echt nodig? Zou het niet beter zijn om ervoor te zorgen dat de dingen in de openbaarheid, zichtbaar en begrijpelijk zijn voor degenen die het moeten weten of worden beïnvloed? Ik weet zeker dat het beter is. Als mensen weten wat er in het bedrijf gebeurt, voelen ze zich meer betrokken bij alles wat het doet.

Wanneer mensen meer betrokken zijn, krijgen ze de mogelijkheid om zelf verantwoording af te leggen. Ze komen met nieuwe ideeën. En voor je het weet bouw je elektrische auto’s en vervoer je mensen naar het International Space Station. Maak dus informatie voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk, tenzij er echt een goede reden is voor vertrouwelijkheid.

Waar moet je beginnen?

Start jouw reis

Je kunt bij het lezen over de principes enige emoties voelen van het moment dat je met je bedrijf begon. Aan de andere kant, als je naar die principes kijkt, zijn ze helemaal niet zo vreemd. Misschien heb je geprobeerd sommigen van hen in je bedrijf te houden.

Als je ze allemaal wilt gaan implementeren, wat echt mijn voorstel zou zijn, moet je ze opschrijven. Probeer dingen te bedenken die bevestigen dat deze principes echt zijn wat jouw bedrijf nodig heeft om te versnellen. Maak je vertrouwd met het idee dat je jouw bedrijf kunt vormen rond deze principes.

Zodra je zeker bent van dit idee, schrijf je de principes op een whiteboard of een groot vel papier. Vraag je teamleden om de voordelen van de principes voor de organisatie op sticky notes te schrijven. Plak die voordelen dicht bij elk principe en bespreek wat er nodig is om de principes in jouw bedrijf te verankeren.

Ik heb meer begeleiding nodig

Dat is iets wat ik begrijp. Het is onmogelijk om het gedrag van jouw teamleden tijdens een vrijdagmiddag sessie te veranderen. We hebben een eenvoudig te gebruiken tool ontwikkeld die jou kan helpen bij het opzetten en monitoren van jouw bedrijf rond deze 7 principes. Ik ga niet liegen: onze tool brengt je niet automatisch terug naar de goede ‘oude dagen. Je zult er methodisch en gedisciplineerd mee moeten werken. Verandering wordt niet bereikt door middel van discussie, maar door actie. Je moet de uitdagingen een voor een aanpakken en de voortgang dienovereenkomstig volgen. Het grappige is dat je deze 7 principes kunt gebruiken om de 7 principes bedrijfsbreed op te zetten. Principeceptie zoals je wilt.

Wil je er zelf mee aan de slag maar weet je niet goed hoe? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!