Leuk dat je deze blogpost op onze website bezoekt! In deze blog wil ik je bijpraten over welzijn en hoe je dat met een persoonlijkheidstest kunt ontdekken. Maar, wat is dat, ‘welzijn’? 

Als we naar de Big Five persoonlijkheidstest kijken, kunnen we welzijn definiëren door emotionele stabiliteit te combineren met extraversie. Iemand die bijvoorbeeld heel introvert is en daarnaast emotioneel ingesteld is, noemen we de ‘sombere pessimist’. Iemand die emotioneel ingesteld is maar daarnaast juist extravert is, noemen we ‘sterk emotioneel’. Wanneer iemand introvert is maar juist heel rationeel is, noemen we dat ‘ingehouden’. Tot slot zijn er mensen die juist heel rationeel scoren in de persoonlijkheidstest, en daarbij heel extravert zijn. Deze mensen noemen we ‘vrolijke optimist’.

In deze blogpost ga ik ze alle 4 met je doornemen! Heel veel leesplezier!

Wat een persoonlijkheidstest over je welzijn kan zeggen

Sombere pessimist

Iemand die erg introvert is en daarnaast erg geleid wordt, door zijn of haar emoties ziet het leven vaak wat donkerder in. Die ervaart gebeurtenissen om zich heen vaak wat somber. Deze mensen laten zich vaak sturen door angsten en noodzaak. Dit maak dat een sombere pessimist gevoelig kan zijn voor depressies. Vaak wordt het leven door een sombere pessimist als hard en vreugdeloos gezien.

Als je dit nu bij jezelf herkent, probeer dan vooral eens naar de zonnig kant van het leven te kijken. Zie je dit nu bij een collega of een goede vriend terug, maar herken je dit bij jezelf niet, laat hem of haar dan de positieve kanten van het leven zien. Laat zien wat het leven allemaal te bieden heeft!

Sterk emotioneel

Wanneer je extravert bent maar je vooral laat leiden door gevoelens, door emoties, dan ben je ‘sterk emotioneel’. Dat betekent dat je heel erg sterk reageert op verschillende emoties. Zowel positieve als negatieve emoties. Je reageert dus heel sterk op zowel blijdschap als op verdriet. Hierdoor wissel je heel erg tussen al die emoties.

Dit zorgt ervoor dat bij interacties met anderen dit vaak vrij onstuimig gaat. De ene keer ben je heel vrolijk en de andere keer kun je juist heel terneergeslagen zijn. Door jouw extraversie uit je die emoties vaak ook heel sterk. Dit komt de relatie niet altijd ten goede.

Het grote voordeel voor jou is wel dat je gevoelsmatig een leven vol opwinding leeft! Alles wat je mee maakt, neem je heel bewust in je op. Voor jou is het, als jij je hierin herkent, belangrijk om af en toe een beetje gas terug te nemen. Als je nou merkt dat je ontzettend verheugd bent over iets dat, gebeurt is, probeer jezelf een heel klein beetje te temperen. Dit geldt uiteraard ook voor de andere kant wanneer je juist verdriet voelt. 

Ook wanneer je dit niet bij jezelf herkent maar wel een collega of vriend hebt die sterk emotioneel gedrag laat zien, probeer die dan ook zo nu en dan een beetje te temperen. Emoties tonen is uiteraard goed, maar zorg dat de emoties niet belangrijker worden dan datgene waar de emotie door opgewekt werd.

Ingehouden

Wanneer je een introverte persoonlijkheid hebt en daarnaast heel rationeel ingesteld bent, noemen we dat ‘ingehouden’. Dat betekent dat zowel goede als minder goede omstandigheden weinig invloed op jouw gevoel hebben. Je kunt zelfs onverschillig of stoïcijns overkomen als uitzonderlijke situaties zich voordoen. Situaties waarin anderen juist heel veel vreugde of angst ervaren.

Je kunt in persoonlijk contact met anderen wat kil overkomen. Op momenten dat anderen verwachten dat je emoties toont als blijheid, angst of verdriet, laat jij juist een ingehouden reactie zien. De beperkte maten waarmee jij emoties laat zien zorgt er ook voor dat je het leven als ‘flauw’ kunt ervaren. Waar anderen heel blij of verdrietig van worden, voel jij je vaak neutraal of onverschillig.

Voor jou kan het belangrijk zijn je emoties wat bewuster te gaan ervaren. Probeer wat meer inhoud te geven aan positieve emoties als vreugde. Probeer de leuke dingen echt te ervaren als iets leuks. Probeer aan de andere kant ook verdriet echt te ervaren. Verdriet is natuurlijk niet per definitie iets prettigs, maar het geeft je leven zo veel meer diepgang!

Wanneer je jezelf niet in het ‘ingehouden’ beeld herkent maar iemand in jouw omgeving zie je wel in dit plaatje passen, probeer dan eens de emoties uit te lokken: “baal jij hier niet van dan?”, “Vind jij dit niet fantastisch?” Probeer bovenal van elkaar te leren en elkaar te begrijpen!

Vrolijke optimist

Minder ontroerd door problemen en altijd vrolijk, zo is de ‘vrolijke optimist’. Iemand die heel extravert is, maar ook heel rationeel in zijn natuurlijke reacties. De vrolijke optimist waardeert echt het goede in het leven. Bij frustratie of teleurstellingen kan deze persoon uiteraard ook boos of teleurgesteld worden.

Als vrolijke optimist richt je je op een verwachtingsvolle toekomst. Deze ziet er wat jou betreft, zeker rooskleurig uit! Je kijkt naar de dingen die goed kunnen gaan en als er dingen fout gaan kunnen die opgelost worden, toch?! Daar kun je gefrustreerd over raken, boven over worden, maar je kunt ze oplossen en vrolijk blijven en doorgaan met de goede dingen.

Herken jij je hierin? Probeer dan af en toe ook eens je rationele kant te gebruiken. Denk na over de dingen die minder goed zouden kunnen gaan. Probeer eens te kijken naar wat het voor anderen betekent als er dingen mis gaan. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de sombere pessimist als dingen mis gaan. Kijk ook eens hoe je die sombere pessimist mee kunt krijgen in jouw enthousiasme over de toekomst.

Als jij zelf niet zo’n vrolijke optimist bent kun je deze toch goed verder helpen! Een grote valkuil van een vrolijke optimist kan zijn dat hij of zij alles te rooskleurig inziet. Jij kunt een vrolijke optimist verder helpen de realiteit meer in te zien.

Help elkaar

Extraversie in combinatie met natuurlijke reacties laat zien hoe iemand tegen de wereld aankijkt. Het geeft inzicht in hoe iemand de toekomst en het leven als geheel beoordeeld. Ik heb het bij iedere ‘type’ al kort aangehaald dat je ook naar je collega’s en je vrienden om je heen moet kijken. Zie je alles heel positief in, dan zou het zomaar kunnen dat je dingen die fout kunnen gaan over het hoofd ziet. Zie je de zaken juist heel negatief in, dan mis je zoveel vreugde in je leven!

Of de toekomst er uitzonderlijk positief uitziet of juist uitzonderlijk negatief, ik denk dat de realiteit ergens in het midden zit. Zorg er dus samen voor dat je kijkt naar waar het midden ligt o zo een reëel beeld van de toekomst te krijgen.

Kijk dus heel goed naar jezelf, kijk heel goed naar de ander, en ontdek wat de positieve punten en de valkuilen van jezelf en die ander zijn. Behoed elkaar er vervolgens voor in de valkuilen te vallen en benut elkaars sterke punten.

Een persoonlijkheidstest doen?

Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid kun je een persoonlijkheidstest doen. Ook kun je de persoonlijkheidstest voor je team doen. Hierdoor krijg je niet alleen inzicht in hoe je als persoon in elkaar zit maar kun je ook gebruik maken van elkaars kwaliteiten.