Als Scrum master of Agile coach kun je er soms behoorlijk wakker van liggen. Het is jouw taak het beste uit jouw team naar boven te halen, maar keer op keer gebeuren er dingen waar je geen grip op lijkt te hebben. Iemand geeft feedback aan een teamgenoot die vervolgens helemaal van slag raakt. De feedback wordt enorm persoonlijk opgepakt.

Wakker liggende Scrum master

En dit is maar 1 van de communicatie voorvallen de afgelopen tijd. Je zit inmiddels behoorlijk met je handen in het haar. Immers is het jouw werk als Scrum master om het beste uit dit team naar boven te halen maar door de communicatie problemen gaat de kwaliteit juist naar beneden. Je merkt ook dat de tevredenheid van de medewerkers steeds minder wordt.

Je ligt er inmiddels ’s nacht van wakker. Je moet morgen weer naar dat team toe maar hebt geen idee waar je moet beginnen. De problemen lijken steeds groter te worden maar je krijgt er maar niet de vinger achter hoe dat nu komt.

Leuk samenwerken

Als Scrum master het beste uit je team halen

Stel je eens voor dat je op een geven moment ’s morgens wakker wordt en denkt van: “YES! Ik mag weer naar mijn team toe! We gaan weer toffe dingen maken! Feedback die we elkaar geven wordt gezien als een kans om te groeien! Als we ergens niet over eens zijn, lossen we dat gewoon op!”?

De kwaliteit van het werk dat het team levert, gaat daar enorm mee omhoog! De productiviteit zal daar enorm mee stijgen! We zouden zomaar het beste team van het hele bedrijf kunnen worden! Hoe tof zou dat zijn?

Hoe teams samengesteld worden

Laten we eerst eens bekijken hoe die communicatie ‘clash’ regelmatig plaatsvind. Dit ligt niet aan jou als Scrum master, maar meer aan de manier waarop een team is samengesteld. Laten we als voorbeeld eens een huis gaan bouwen. Daarvoor stellen we een team samen van een metselaar, een timmerman, een loodgieter en een elektricien. Uiteraard selecteren we de beste specialisten om de klus te klaren! Daarmee gaan we absoluut het beste en mooiste huis van de stad krijgen! Toch?!

De metselaar begint vrolijk aan zijn klus en bouwt de muren met een enorme snelheid en precisie op. In no-time time staat er en een geraamte waarbij we al kunnen zien hoe ons superhuis eruit komt te zien.

Vandaag komt de timmerman de deur, kozijn en dakconstructie plaatsen. Deze heeft hij in zijn werkplaats in elkaar gezet. Maar wat nu? De deur is te groot, de kozijnen passen niet en de dakconstructie is met geen mogelijkheid op de muren te plaatsen! Ook binnen blijkt het niet zo goed te gaan. De elektricien en de loodgieter hebben elkaars leidingwerk doorgeslapen om hun eigen leiding te leggen.

De bouw van ons droomhuis is een onbegrijpelijke ramp! Immers hebben we de best vakmensen die samen aan ons huis werken! Bij het woordje ‘samen’ zit echter het probleem. Ze zijn enorm goed in hun vak, maar minder in het samenwerken.

Omdat de metselaar precies weet hoe hij alles zo stabiel mogelijk moet maken heeft hij de constructie hier en daar wat aangepast. Hierdoor past het dak en de kozijnen niet meer. Omdat de timmerman de deur mooier heeft willen maken is deze net iets groter geworden. Als ze daarover hadden gecommuniceerd hadden de problemen voorkomen kunnen worden.

Binnen bedrijven

Binnen bedrijven gaat de selectie van nieuwe mensen vaak niet anders. Jij als team coach hebt extra mensen nodig. Hiervoor ga je naar de HR-afdeling en die stellen de functie eisen op: de zaken die iemand moet kunnen en de kennis die iemand moet hebben. Een medewerker van de HR-afdeling voert veelal de gesprekken en soms wordt jij daar als coach bij betrokken.

Het gevoel dat jij met de HR-medewerker hebt van een sollicitant is vaak doorslaggevend. Het gekke daarin is dat jouw oordeel (dat het oordeel van het team vertegenwoordigd) maar voor de helft meetelt! Daarbij kan jou oordeel wel anders zijn dan het gevoel dat het team zou hebben!

Beter kun je dus met de HR-medewerker een soort voorselectie maken en vervolgens afspraken maken tussen de teamleden en de sollicitant om te kijken of er een klik is. Immers zijn het de teamleden die uiteindelijk met de nieuwe medewerker moeten samenwerken!

Nog een stap verder

Wil je nog een stap verder gaan en ervoor zorgen dat teamleden elkaar echt gaan begrijpen? Bestel dan op Big5Profiles.com een persoonlijkheidstest. Doe daar met alle teamleden de persoonlijkheidstest. Belangrijk is om de uitslag van deze test te gebruiken om samen in gesprek te gaan om elkaar beter te gaan begrijpen.