Bij veel bedrijven worden persoonlijkheidstesten uitgevoerd. Met deze testen willen de bedrijven graag inzicht krijgen in de persoonlijkheid van mensen die ze in hun bedrijf hebben rondlopen. In het ergste geval worden de resultaten zelfs gebruikt om mensen te beoordelen of over te oordelen.

Dit is helemaal niet mogelijk!

Of je nu gebruik maakt van DISC, MTBI of, zoals in het geval van Big5Profiles, BIG5, maakt niet zo veel uit. Al deze vragenlijsten zijn ontworpen als analysemiddel om inzicht te krijgen in iemand. Niet een van deze analyse tools heeft als hoofddoel om mensen te boordelen op basis van iemands profiel.

Wat doen ze dan wel?

De vragenlijsten achter deze tools zijn ontworpen om inzicht te geven in iemands manier van communiceren en de gedrag voorkeuren van een persoon. Door dit inzichtelijk te maken leert de persoon in kwestie zichzelf kennen. Ook kan hierbij gekeken worden naar de manier waarop een team samen functioneert. Met andere woorden, welke manier van communicatie en welke voorkeur van gedrag heeft een team.

Dit inzicht kan vervolgens gebruikt worden om verschillen te vinden tussen de voorkeuren van het team en de wensen die een bedrijf aan het team stelt. Door de wrijvingsgebieden inzichtelijk te maken, komen de risico’s naar voren. Wanneer een team zich bijvoorbeeld structureel anders moet gedragen dan dat zij van nature willen, zal daar op den duur stress ontstaan.

Uiteraard, het team inzicht geeft niet alleen aan waar het kommer en kwel is! Het maakt ook duidelijk waar de sterke punten zitten. Het geeft inzicht in waar de punten liggen waar het team beter in kan en wil worden. Een goudmijn voor iedere (team)coach dus!

Inzicht in jouw persoonlijkheid?

Je kunt zeer eenvoudig met Big5Profiles aan de slag. Bestel jouw persoonlijkheidstest om direct aan de slag te gaan!

Inzicht in persoonlijkheid van jezelf en je team