Misverstand #2:
Iemand die mild is kan niet zakelijk zijn

Ben je iemand die werkt vanuit je gevoel of ben je een denker? Dat is wat mildheid laat zien. Vanuit een MBTI oogpunt gezien ben je of zakelijk ingesteld (een denker) of ben je juist mild ingesteld (een ‘voeler’).

Klopt dat wel?

Ken je iemand die echt alleen maar zakelijk kan handelen? Iemand die alleen maar vanuit een rationele benadering zijn of haar dingen in het leven doet? Ik acht die kans heel klein. Zo klein dat ik zelfs durf te stellen dat je zo iemand helemaal niet kent. Het korte antwoord is op de vraag of de stelling klopt: nee! dat is een misvatting!

Hoe zit dat dan?

Mensen zijn super complexe wezens. Hun persoonlijke eigenschappen laten zich niet vastleggen in ‘aan’ of ‘uit’. Dit geldt ook voor mildheid. Iedereen heeft een bepaalde mate van mildheid en is op een bepaalde mate zakelijk ingesteld.

Niemand is dus het een of het ander maar altijd een mix van de verschillende eigenschappen. Afhankelijk van de situatie kun je vanuit gevoel of van denken handelen. Denk maar aan je eigen situatie. Op je werk moet je beslissingen nemen op basis van feiten. Als 1 van je kinderen je ergens om vraagt neem je die beslissingen vaak op basis van gevoel.

Mis niks

Wist je dat?

Als we de mate van mildheid weergeven in procenten, scoren veruit de meeste mensen in Nederland tussen de 45,3% en 62,4%. We zouden kunnen zeggen dat er in Nederland iets meer vanuit gevoel dan vanuit een zakelijke insteek gehandeld wordt (wat nou nuchtere Nederlands 😉) Daarnaast kun je zien dat het gestelde verschil tussen de 2 uitersten eigenlijk helemaal niet zo groot is.

Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het kan zijn dat je bij een MBTI ineens in een heel ander profiel terecht komt als je de test nog een keer invult. Als je de eerste keer bijvoorbeeld 49,9% scoort ben je zakelijk. De tweede keer scoor je 50,1% waardoor je ineens mild bent.

Daarom spreken we bij Big5Profiles pas van ‘echte’ zakelijkheid bij een score die lager is dan 35%. Van echte mildheid spreken we pas bij een score van 65% of hoger.

Wanneer je tussen de 35% en 65% scoort spreken we van onderhandelaar.