Misverstand #1:
Iemand is introvert of extravert

Iemand is heel open en toegankelijk of juist enorm op zichzelf gericht. Wanneer je naar een persoonlijkheidstest als MBTI kijkt kan dit beeld soms wel ontstaan. De eerste letter uit het MBTI resultaat geeft aan of iemand Introvert of Extravert is.

Klopt dat wel?

Als je dat zo leest valt je misschien al direct op dat dit gewoon niet juist kan zijn. Iemand die heel erg op zichzelf gericht is kan natuurlijk ook wel toegankelijk zijn. Het korte antwoord is dus: nee! dat is een misvatting!

Hoe zit dat dan?

Persoonlijkheid is niet te meten op basis van ‘aan’ of ‘uit’. De lamp in je woonkamer zet je met een schakelaar aan of uit. De lamp kan maar 2 verschillende statussen hebben. Hij is aan, of hij is uit.

Persoonlijkheid is veel complexer dan dat. Je kunt de mate van introversie en extraversie beter vergelijken met een lamp die is aangesloten op een dimmer *. De lamp is dan aan maar de hoeveelheid licht die de lamp geeft kan variëren. Hoe verder je dimmer ‘open’ zet hoe meer licht er van de lamp afkomt. Draai je de dimmer verder ‘dicht’ dan zal de lamp minder fel gaan branden.

(* om het voorbeeld van de dimmer te kunnen gebruiken moeten we wel even accepteren dat deze versie van de dimmer niet helemaal uitgezet kan worden)

Ieder mens heeft dus zowel eigenschappen van introversie als van extraversie in zich.

Mis niks

Wist je dat?

Als we de mate van introversie en extraversie weergeven in procenten, scoren veruit de meeste mensen in Nederland tussen de 42,4% en 59%. Hieruit kun je zien dat het gestelde verschil tussen de 2 uitersten eigenlijk helemaal niet zo groot is.

Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het kan zijn dat je bij een MBTI ineens in een heel ander profiel terecht komt als je de test nog een keer invult. Als je de eerste keer bijvoorbeeld 49,9% scoort ben je introvert. De tweede keer scoor je 50,1% waardoor je ineens extravert bent.

Daarom spreken we bij Big5Profiles pas van ‘echte’ introversie bij een score die lager is dan 35%. Van echte extraversie spreken we pas bij een score van 65% of hoger.

Wanneer je tussen de 35% en 65% scoort spreken we van ambivert.