“In mijn team zitten alleen maar mensen uit Nederland. Zoveel cultuurverschillen zijn er dus zeker niet.” Ja, dat zou je misschien denken. De werkelijkheid is anders. Natuurlijk is dat niet per definitie verkeerd. Het is wel iets om rekening mee te houden. In dit artikel geef ik je meer inzicht in de cultuurverschillen en stereotypen in Nederland.

Op de camping

Cultuur verschillen op de camping

De Volkskrant van 19 juli publiceerde een mooi voorbeeld van de cultuurverschillen in Nederland. In het artikel Cultuurclash op jongerencamping Dennenoord: ‘Wij zijn echt, zij niet’, worden we door Kaya Bouma en Hassan Bahara meegenomen op vakantie. Zij brengen een bezoek aan jongerencamping Dennenoord in Giethmen. 

De journalisten gaan in gesprek met de jongeren en medewerkers van de camping. Wat in het artikel opvalt is dat er snel gesproken wordt over boeren en Westerlingen. De verschillen zijn ook voor het personeel van de camping duidelijk zichtbaar. Mensen uit het westen kunnen opvliegend zijn, boeren ‘hebben schijt’ aan alles. Het liefst zetten ze de twee archetypes ver uit elkaar.

We hebben hier natuurlijk met verschillende subculturen onder jongeren te maken. Toch gaan de in het artikel beschreven eigenschappen niet helemaal weg wanneer deze jongeren ouder worden.

Stereotypen in Nederland

Ook in Trouw staat een mooi artikel over de verschillen in cultuur binnen Nederland. In 2014 publiceerde deze krant het artikel Arrogante Amsterdammers, Limburgse nep-Belgen en andere stereotypes. Dit deden ze na aanleiding van een afbeelding van ‘VictorVan‘ (Reddit gebruikersnaam). Op Reddit plaatste hij deze afbeelding met Nederlandse stereotypen. De kaart laat een mooi voorbeeld van de stereotypen zien. 

Natuurlijk zijn dit stereotypen en niet direct de volle waarheid. Toch zul je, als je het kaartje bekijkt, verschillende typeringen herkennen. Maar de belangrijkste vraag is toch wel: “In welke mate kloppen stereotypen met de werkelijkheid?”

Stereotyperingen in Nederland

Wat je ziet is niet wat je krijgt, hoe stereotypen jou beïnvloeden

Dat de stereotypen die we gebruiken niet altijd kloppen laat kunstenaar Joel Parés zien met zijn fotoserie Judging America. De fotoserie laat een duidelijk beeld zien van hoe de meeste mensen naar anderen kijken en daarover oordelen. De daarop volgende foto laat steeds de realiteit en achtergrond zien.

Binnen Nederland is dat niet anders. In Noord Groningen wonen niet alleen maar stoicijnse boeren en Limburg bestaat niet uit uit ‘corrupte, niet intelligente backup Belgen’. Toch spelen deze stereotypes vaak wel een rol in de onderlinge verstandhoudingen.

Juging America: wat je ziet is niet altijd de waarheid

Hoe zit het nu met mijn team?

Binnen jouw team gelden ook veel verschillen. Ieder mens is verschillend. Niet door de provincie waar hij of zij woont maar vooral door persoonlijkheid. Door te kijken naar wie jouw teamleden zijn in plaats van waar ze vandaan komen, zul je in staat zijn je team veel beter samen te laten werken.

Ik ken een situatie waarin gezegd werd dat er eerder een collega was die uit een bepaalde regio kwam en dit totaal niet paste. Deze collega was veel te direct. In de praktijk was deze collega minder met politiek bezig en vertelde direct waar het op stond. Dit werd in deze organisatie niet gewaardeerd. Later kwam er een nieuwe collega die uit diezelfde regio kwam. Drie maal raden met welke achterstand deze al begon aan zijn werk.

Big5Profiles team analyse