Kom jij ook wel eens thuis dat je zo’n dag hebt gehad? Je hebt alles gegeven en naast dat de koek op is heb je hoofdpijn. Soms moet er belangrijk werk worden afgerond en ga je onder die druk verder dan eigenlijk goed voor je is. Deze spanning of druk noemen we stress. Stress blijft in alle gevallen ongezond voor je. Als je eens in de zoveel tijd voor een korte periode stress ervaart hoef je je geen zorgen te maken. Maar gebeurt dit structureel, dan heeft dit negatieve gevolgen voor je mentale en lichamelijke gezondheid. In deze blog vertel ik je graag meer over de stressfactoren op het werk en hoe je te weten komt waar jouw werkstress gebieden liggen.

Wat is stress

Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een staat van paraatheid terecht komt. Dit komt doordat het hormoon adrenaline vrij komt. Adrenaline noemen we ook wel het ‘vlucht – of vecht hormoon’. Het vrijkomen van adrenaline zorgt voor een hogere hartslag en bloeddruk. Hierdoor stroomt er meer zuurstofrijk bloed door je lichaam. Deze reactie is biologisch bedoeld om je te helpen om uit een gevaarlijke situatie te kunnen ontsnappen. Handig hè? Door het vrijkomen van adrenaline ben je sterker en kun je sneller reageren. Je lichaam gaat in een tijdelijke turbostand.

Deze reactie heeft echter ook een keerzijde. Het vormt namelijk een tijdelijke overbelasting voor je lichaam. Het is daarom heel belangrijk dat je lichaam na een stress moment de tijd krijgt om te herstellen. Als deze herstelperiode te kort is of helemaal niet aanwezig is raak je uitgeput en ontstaan er psychische en lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, moeheid en bij aanhoudende stress een burn-out.

De grootste stress veroorzaker

Er zijn vele manieren en redenen waardoor je stress kunt ervaren. We zijn tegenwoordig steeds vaker en meer bezig met werken en kunnen ons bijvoorbeeld geen leven meer zonder telefoon bedenken. We zitten uren op Social media en zijn altijd bereikbaar via mail of Whatsapp.  Maar gek genoeg is Social media niet de grootste veroorzaker van stress. Uit onderzoek van Unicef onder jongeren is gebleken dat ruim 33 procent van de jongeren druk ervaren om aan de verwachtingen van zichzelf of van andere te voldoen. Slechts 2 procent zegt stress te ervaren door Social media.

Op de werkvloer is dit niet anders. We worden dagelijks constant blootgesteld aan de verwachtingen van onszelf en de mensen om ons heen. Zo wordt er van jou verwacht dat je naast je werk bezig bent met je zelfontwikkeling. Er wordt van jou en je collega’s verwacht dat het werk op tijd en binnen de gesteld kwaliteitseisen afrond. Op het moment dat deze verwachtingen hoger liggen dan wat je als persoon of team daadwerkelijk kan leveren dan zorgt dit voor veel druk en stress. Het willen en moeten voldoen aan verwachtingen vormt hiermee de grootste veroorzaker van stress op de werkvloer.

Big5Profiles geeft inzicht in de verwachting vs wat een team kan leveren.

Omgaan met verwachtingen

Onnodige stress voorkomen begint bij het op een goede manier omgaan met verwachtingen. Door goed te kijken naar wat je daadwerkelijk moet en kan leveren, kun je ervoor zorgen dat de verwachtingen die je aan jezelf stelt, en de verwachting van anderen aansluit. Dit geldt niet alleen voor jou als individu, maar gaat ook op als je in een team samenwerkt. Door inzicht te hebben in de verschillen tussen de verwachting en wat je kan leveren kan stress enorm worden verlaagd

Big5profiles helpt teams om inzicht te krijgen in de verschillen tussen de verwachtingen die van hen worden gesteld vergeleken met wat je als team kunt leveren. Op basis van deze inzichten kun je als team werken aan een effectievere, leukere en vooral gezondere manier van werken. De verwachtingen breng je met jouw team in kaart en zet je af tegen de persoonlijkheden van jullie teamleden. Op deze manier voorkom je een mismatch in ‘wat gevraagd wordt’ versus ‘wat kan’.

Gratis tips en tricks

Samenwerken met of leidinggeven aan verschillende persoonlijkheden is vaak heel lastig. Om je te helpen willen we je graag tips en tricks sturen. Vul hiernaast je naam en e-mailadres in. We sturen je dan wekelijks waardevolle tips en tricks toe.

[mailerlite_form form_id=1]