Mensen reageren op heel verschillende manieren op verschillende situaties. Waarom doen we dit? In de moderne psychologie wordt veel gebruik gemaakt van de Big5 persoonlijkheidstest. De Big5 persoonlijkheidskenmerken definiëren de menselijke persoonlijkheid en verklaren de individuele verschillen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de Big5 persoonlijkheidstheorie.

Big5 persoonlijkheidstest, de geschiedenis

De vijf kenmerken die zijn gedefinieerd binnen de Big5 zijn door verschillende onderzoekers ontdekt. Dit is op empirische basis gedaan binnen data gestuurd onderzoek. 

Het oorspronkelijke model is door Ernest Tupes en Raymond Christal uitgebreid. Hun werk is gebaseerd op het werk dat door het US Air Force Personnel Laboratory is gedaan in de jaren 1950. In 1990 stelde JM Digman zijn Five Factor persoonlijkheid model voor. Dit werd door Goldberg uitgebreid naar het hoogste mogelijke niveau in 1993. In een persoonlijkheidsanalyse kunnen het Five Factor Model of FFM en de Global Factors of personality5, ook worden gebruikt om naar de Big5 persoonlijkheidskenmerken te verwijzen.

Big5 persoonlijkheidskenmerken

De Big5 persoonlijkheidskenmerken worden vaak door human resources professionals gebruikt. De persoonlijkheidskenmerken helpen om een juiste match te vinden tussen sollicitant en organisatie. Dat komt omdat deze persoonlijkheidskenmerken de onderliggende kenmerken beschrijven die de algehele persoonlijkheid van iemand vormt.

De persoonlijkheidskenmerken van de Big Five worden gemeten op de volgende verdelingen:

  • Openness: Niet intellectueel autonoom – Intellectueel autonoom
  • Conscientiousness: Wanordelijk – Ordelijk
  • Extraversion:Introvert – Extravert 
  • Agreeableness: Bazigheid – Mildheid
  • Neuroticism: Natuurlijke reacties (rationeel) – Natuurlijke reacties (Emotioneel)

Een andere benaming voor de Big5 komt dan ook uit het Engels: OCEAN model. Daarom heb ik hierboven ook de Engelse benaming gebruikt.

Intellectuele autonomie

Mensen die graag nieuwe dingen leren en van nieuwe ervaringen genieten, zijn vaak Intellectueel autonoom. Dit blijkt ook wanneer ze een Big5 persoonlijkheidstest invullen. Intellectueel autonoom houdt in dat iemand inzichtelijk en fantasierijk is. Daarnaast heeft hij of zij een breed scala aan interesses heeft. Vaak zijn zij ook op zoek naar vernieuwing.

Iemand die meer aan de kant van Niet intellectueel autonoom zit, is daarentegen vaak specialistischer en praktisch gericht. Vaak houden mensen aan die kant van de schaal ook meer vast aan tradities en routinematig werk.

Ordelijkheid

Iemand die aan de Ordelijk kant van deze schaal zit is vaak betrouwbaar en doelmatig in zijn of haar gedrag. Vaak hebben ze een hoge mate van ambitie en zelfdiscipline waar ze door geleidt worden.

Wanneer iemand meer aan de kant van Wanordelijk uit komt, zal deze persoon sneller afgeleid zijn en vaker impulsief reageren. Hoewel deze personen vaak minder ambitie hebben staan ze vaak wel voor hun idealen.

Extraversie

Wanneer iemand op deze schaal aan de kant van Extravert uit komt, is deze persoon vaak groepsgericht. Hij of zij staat graag in de belangstelling en komt vaak vrolijk en energiek over. 

Iemand die meer aan de kant van Introversie zit zal wat meer gelaten en gereserveerd over komen. Hij of zij is meer op de individu gericht en zal in gesprekken vaker volgend zijn dan dominant.

Mildheid

Een persoon die op deze schaal aan de kant van Mildheid uit komt, zal anderen snel vertrouwen. Hij of zij gelooft in het goede van de mens en stelt zich bescheiden op. Vaak zijn deze mensen empathisch en zorgzaam ingesteld.

Iemand kan ook meer aan de kant van Bazigheid uit komen. Deze mensen zijn vaker terughoudender als het gaat om vertrouwen van anderen en zullen sneller competitief optreden. Hun trots en rationele manier van denken zijn grote drijfveren.

Natuurlijke reacties

Deze schaal gaat over de natuurlijke reacties. Wanneer iemands natuurlijke reactie vooral richten op emotie zal deze persoon zich vrij snel aan dingen ergeren. Hij of zij kan impulsief reageren op emotionele situaties en kan verlegen over komen. 

Wanneer iemand meer richting rationeel gaat, zal deze persoon sneller tevreden en opgewekt zijn. Hij of zij voelt zich competent wat hij of zij doet en is moedig in zijn of haar handelen. Let wel op dat dit ook de valkuil van overmoedigheid kan veroorzaken!

De Big5 persoonlijkheidstest gebruiken

De Big5 persoonlijkheidstest geeft je inzicht in hoe je reageert in verschillende situaties. Dit kan bijvoorbeeld helpen een beroep te kiezen. Loopbaanprofessionals en Human resource professionals kunnen deze informatie gebruiken voor werving en selectie van kandidaten.

Resultaat van de Big5 persoonlijkheidstest van Big5Profiles
Een onderdeel van een Big5 profiel

De Big5 persoonlijkheidstest van Big5Profiles is gratis!

Big5Profiles biedt een Big5 persoonlijkheidstest, met zeer uitgebreide rapportage aan. Het vertelt je meer over jezelf en wat je sterke en zwakke punten zijn. Ook welke gedragskenmerken jouw voorkeur hebben komt aan bod. Deze persoonlijkheidstest meet de Big5 persoonlijkheidskenmerken die verschillende decennia zijn ontwikkeld door onafhankelijke groepen onderzoekers. Het is het meest wetenschappelijk gevalideerde en betrouwbare psychologische model om persoonlijkheid te meten.

Big5Profiles biedt daarnaast, via het teams aanbod, de mogelijkheid om teams samen te stellen en naar verbeteringen te zoeken.