We werken op dagelijkse basis intensief met elkaar samen. Of je nu bij elkaar op kantoor werkt of op afstand via de legio aan tools die beschikbaar zijn. In alle gevallen wil je als team goed je werk kunnen doen terwijl je het bij voorkeur ook nog eens leuk hebt samen. Veel teams gebruiken daarom tools om inzicht te krijgen in hun samenwerking. Deze tools geven inzicht in de persoonlijkheid van de teamleden maar ook in het team. Teams werken dan gewapend met deze inzichten aan een sterkere en effectievere samenwerking. Maar hoe zorg je ervoor dat deze inzichten actueel blijven? Want hoe waardevol is een teamprofiel? En wat als er wisselingen in het team plaatsvinden?

Waarom een teamprofiel je vooruit helpt

Je werkt binnen een team hard samen met je collega’s om de maximale klanttevredenheid of gezamenlijke einddoelen te realiseren. Hiervoor heb je intensief contact met je collega’s nodig en wordt er druk overlegd en vergaderd. Maar lang niet altijd zit iedereen binnen het team op één lijn. Als dit het geval blijkt dan kan het zo maar tot gevolg hebben dat; vergaderingen langer duren dan nodig. Tijdens een vergadering kunnen stevige discussies ontstaan en teamleden die met het gros van hun week met elkaar doorbrengen ineens niet meer door dezelfde deur kunnen.

Deze gevolgen kunnen nog wel eens zover oplopen dat de sfeer compleet omslaat binnen het team. En in het ergste geval kunnen gewaardeerde teamleden besluiten een meer ruimte voor zichzelf te creëren en vertrekken dan uiteindelijk uit de organisatie. Jammer, want het was niet altijd zo. Maar waar ging het dan mis? Is het realistisch om zo goed op de hoogte van jouw team te zijn dat je precies weet hoe vol iedereen’s emmer is en welke druppel de laatste is?

Spanning

Het is niet zo gek dat er spanningen ontstaan binnen een team en dat er op een bepaald moment de communicatie stroef verloopt. Ieder teamlid heeft namelijk een andere persoonlijkheid en heeft hierdoor een andere manier van communiceren. Je wordt immers niet aangenomen op jouw persoonlijkheid, maar op allerlei andere factoren en er wordt zelden gekeken naar de bestaande teamcompositie (qua persoonlijkheden) voordat er een nieuw lid in de mix wordt gegooid. Kun jij altijd 100% overweg met iedereen die je tegenkomt?

Spanning is wie je denkt dat je moet zijn. Ontspanning is wie je bent

Afhankelijk van de persoonlijkheid houdt collega A van zakelijke en directe communicatie en houd collega B van wat informeler en lossere communicatie. Om een beter beeld te krijgen van elkaars persoonlijkheid en daarmee elkaar persoonlijke voorkeuren voor communicatie en gedrag wordt er gebruik gemaakt van tooling. Door middel van persoonlijkheidsprofielen wordt er inzicht gegeven in elkaars voorkeuren, zodat je als team beter in staat bent elkaar te begrijpen. Op teamniveau wordt er vervolgens inzicht gegeven in de persoonlijkheid van het team. Op basis van deze nieuwe informatie kun je als team aan de slag om wrijvingsgebieden te verkleinen.

Een team is constant in beweging

Verandering vindt plaats, of je het nu leuk vind of niet.

Je hebt net gelezen waarom het inzicht krijgen in de persoonlijkheid van de teamleden en het team zo belangrijk is: onderlinge chemie en communicatie heeft gevolgen voor het behalen van de gezamenlijke einddoelen. Er is echter wel een grote uitdaging als het gaat om het werken met een teamprofiel. Een team staat namelijk nooit echt vast. In de loop van de tijd vinden er veranderingen plaats die invloed hebben op de inhoud en samenstelling van een team. De organisatie kan bijvoorbeeld intern met teamleden gaan schuiven of moeten de medewerkers die de organisatie verlaten op korte termijn vervangen. Dit heeft allemaal direct invloed op je samenstelling van het team en daarmee ook direct invloed op de samenwerking.

Bij het maken van een team profiel wordt er een momentopname gemaakt van de teamleden en het team. De inzichten uit het teamprofiel zijn hierdoor alleen waardevol op het moment dat het team ongewijzigd blijft. Op het moment dat een verandering in het team plaatsvindt, zal de momentopname niet meer kloppen met de realiteit. Verandering binnen organisaties en teams zijn onvermijdelijk. Een foto van je vriendenkring van 10 jaar geleden zal er waarschijnlijk vandaag heel anders uitzien. Dit geldt voor teams ook. Daarom is het van belang om het teamprofiel constant met het team mee te laten bewegen.

Altijd de juiste inzichten

Om altijd een actueel teamprofiel te hebben moet iedere verandering direct worden meegenomen. Omdat een team continu beweegt, moet bij een verandering direct het teamprofiel worden aangepast aan de nieuwe situatie. De informatie en inzichten bewegen dan direct mee met de veranderingen die binnen het team plaatsvinden. Je wilt dat deze net zo wendbaar zijn als jouw team. Op deze manier kan je direct inspelen op veranderingen binnen het team of de organisatie. Als team ben je hierdoor optimaal wendbaar en kun je als high performance team blijven presteren. Tot slot word je in staat gesteld om verwachtingen vanuit verschillende (in de praktijk overziende) individuën in kaart te brengen met een actuele teamdynamiek. Zo kan een Scrum master, Product Owner of Agile Coach ook wendbaar een eigen houding schikken naar de behoeften van een team en diens einddoelen. 

Big5profiles helpt teams om altijd actueel inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van de teamleden en het team. De verschillen tussen de verwachtingen die van hen worden gesteld wordt vergeleken met wat je als team kunt leveren. Op basis van deze inzichten kan je als team werken aan een effectievere, leukere en vooral gezondere manier van werken. De verwachtingen breng je met jouw team in kaart en zet je af tegen de persoonlijkheden van jullie teamleden. Op deze manier voorkom je een mismatch in ‘wat gevraagd wordt’ versus ‘wat kan’.

Gratis tips en tricks

Samenwerken met verschillende persoonlijkheden is vaak heel lastig. Om je te helpen willen we je graag tips en tricks sturen. Vul hiernaast je naam en e-mailadres in. We sturen je dan wekelijks waardevolle tips en tricks toe.

[mailerlite_form form_id=1]